
Maślan sodu – sprzymierzeniec (nie tylko) Twoich jelit
Maślan wydzielany jest przez mikrobiotę jelitową. Związek, który pozornie jest tylko produktem ubocznym bakteryjnej...
Ponad 2600 zweryfikowanych opinii
Laktoferyna − białko do zadań specjalnych. Czy warto brać laktoferynę? | Apteka Na 83
Olej z czarnuszki na co pomaga i na pewno działa? | Apteka Na 83
Jak naturalnie wzmocnić odporność? | Apteka Na 83
Odporność organizmu zależy od ogromnej ilości, wielu skomplikowanych procesów. Bazą prawidłowego działania układu immunologicznego są racjonalna dieta, sen, aktywność fizyczna, odpoczynek i nawodnienie. Bez tego żaden suplement nie wspomoże odporności Twojej czy Twojego dziecka. Życie nie jest jednak idealne i wspomniane fundamenty odporności raz na jakiś czas mogą się chwiać. W takiej sytuacji warto wspomóc się dodatkową suplementacją. Co wybrać?
Suplementy na odporność to wbrew temu, co możesz zobaczyć na reklamach nie modne wieloskładnikowe preparaty, a podstawowe, ważne dla organizmu składniki odżywcze. Większość z nich pełni funkcje, które chronią przed samą infekcję, jeszcze zanim dojdzie do zakażenia lub pozwalają uporać się ze stanem zapalnym w czasie choroby.
Ważne jest, by pamiętać, że wspomaganie układu odpornościowego nie oznacza, że Twoja rodzina nie będzie chorować. Dla dzieci kontakt z patogenami oznacza wręcz budowanie odporności, bo przeciwciała, które powstają podczas infekcji zapewniają ochronę w kolejnych latach życia. Wzmocnić odporność oznacza lepiej bronić się przed infekcją, a gdy do niej dochodzi szybciej zdrowieć. To nasz cel!
Zobacz, które suplementy warto włączyć w czasie zwiększonych zachorowań lub w sposób ciągły, jako profilaktykę.
Probiotyki, które wspierają Twoją naturalną mikrobiotę wzmacniają barierę jelitową oraz mogą zmieniać odpowiedź układu immunologicznego. Zwróć jednak uwagę, że nie każdy szczep bakterii probiotycznych dostępny w aptece będzie wspomagał odporność. Z probiotykami jest tak, jak z bielizną – musi być wygodna i dopasowana. Jeśli zależy Ci na odporności, to szukaj szczepów: Lactobacillus rhamnosus GG, Lactobacillus casei DN 114 001 czy Lactobacillus acidophilus LC1.
Kwasy tłuszczowe z rodziny omega 3 wywierają wpływ na odporność w dwojaki sposób. Z jednej strony, jako budulec błon komórkowych mogą wpływać na jej przepuszczalność, z drugiej zaś strony omega 3 oddziałują na funkcje poszczególnych komórek odpornościowych. Nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3 są przydatne zarówno jako element profilaktyczny, jak i wspomagający leczenie. Poza tym wykazano ich korzystny wpływ na przebieg chorób autoimmunologicznych, w których organizm sam atakuje własne tkanki.
Receptory dla witaminy D są obecne niemal na wszystkich komórkach układu odpornościowego. Witamina ta może regulować ich działanie, ale także działa silnie przeciwzapalnie. Suplementacja witaminą D i utrzymanie jej prawidłowego poziomu we krwi są obecnie uznawane za jeden z ważniejszych czynników zapobiegających rozwojowi chorób autoimmunologicznych.
Korzystną odpowiedź na suplementację cynkiem obserwuje się między innymi w infekcjach górnych dróg oddechowych, wirusowym zapaleniu wątroby typu C, w przeziębieniach i zapaleniu płuc. Cynk zmniejsza produkcje prozapalnych związków i wykazuje silne działanie antyoksydacyjne. Dzięki temu wspiera układ odpornościowy.
Są też takie suplementy, które w powszechnej opinii wspomagają odporność, a w rzeczywistości nie warto na nie wydawać pieniędzy.
Jak coś jest do wszystkiego, to jest do niczego. Dokładnie tak samo jest z multiwitaminą. Często słyszę od moich podopiecznych, że kupują tego typu preparaty, żeby się wzmocnić. Nici z wzmocnienia, tylko portfel chudszy. Przeładowane składnikami multiwitaminy fatalnie się wchłaniają, dlatego nie mogą spełnić złożonych przez producenta obietnic.
Niedobory witaminy C są w Polsce rzadko obserwowane, dlatego suplementacja nie jest konieczna. Uznaje się, że już przy spożyciu 100-200 mg na dobę uzyskuje się korzyści dla układu immunologicznego i przeciwzapalne działanie wynikające z antyoksydacyjnych właściwości witaminy C. W praktyce taką ilość zjada osoba, która spożywa rekomendowane minimum warzyw i owoców dziennie, czyli około 400 g (nie stroniąc przy tym od produktów surowych). Jednak, jeśli z różnych powodów nie jadasz warzyw i owoców, to wtedy rzeczywiście warto zaopatrzyć się w suplement witaminy C.
We wszelkich ziołowych syropach dość często mamy do czynienia z wyciągami roślinnymi (i „przy okazji” dużą dawką cukru), których działanie nie zostało poparte solidnymi wynikami badań naukowych z udziałem ludzi. Solidnymi, czyli wieloletnimi, w których brało udział wielu osób. Zamiast wydawać pieniądze na słodkie syropy roślinne lepiej postawić na sprawdzone suplementy.
Syrop z cebuli i czosnku czy domowy sok aroniowy mogą stanowić wsparcie dla odporności. Wiele spośród tych wspomagaczy ma solidną bazę naukową np. syrop z cebuli skraca czas trwania infekcji górnych dróg oddechowych. Dlatego, jeśli macie dostęp do naturalnych produktów wzmacniających odporność to śmiało, jeśli tylko nie robicie tego na siłę.
Zmuszanie dziecka do połykania syropu, który wywołuje u niego odruch wymiotny nie wzmocni odporności, za to regularnie pobudza wydzielanie hormonów stresu. W dłuższej perspektywie takie działanie paradoksalnie odporność osłabi.
Pamiętaj też, że stosowanie domowych środków także należy skonsultować z lekarzem, bo choć to preparaty roślinne to nadal mają w sobie silne substancje aktywne, które mogą np. osłabiać wchłanianie innych leków i suplementów. To, co domowe, ziołowe, roślinne nie oznacza automatycznie bezpieczne!
Bibliografia:
• Remo Frei, Mübeccel Akdis, Liam O'Mahony, Prebiotics, probiotics, synbiotics, and the immune system: experimental data and clinical evidence, Curr Opin Gastroenterol. 2015 Mar;31(2):153-8. doi: 10.1097/MOG.0000000000000151.
• Saray Gutiérrez, Sara L Svahn, Maria E Johansson, Effects of Omega-3 Fatty Acids on Immune Cells, Int J Mol Sci. 2019 Oct 11;20(20):5028. doi: 10.3390/ijms20205028.
• Anitra C Carr, Silvia Maggini, Vitamin C and Immune Function, Nutrients. 2017 Nov 3;9(11):1211. doi: 10.3390/nu9111211.
• Ananda S Prasad, Zinc: role in immunity, oxidative stress and chronic inflammation, Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2009 Nov;12(6):646-52. doi: 10.1097/MCO.0b013e3283312956.
• Barbara Prietl, Gerlies Treiber, Thomas R Pieber, Karin Amrein, Vitamin D and immune function, Nutrients. 2013 Jul 5;5(7):2502-21. doi: 10.3390/nu5072502.
Barbara Dąbrowska-Górska, dietetyk z kilkunastoletnim doświadczeniem, prowadzi poradnię barbaradabrowska.pl, twórczyni podejścia Pozytywna Dietetyka. Wierzy, że najważniejszą umiejętnością dietetyka jest uważne słuchanie i holistyczne spojrzenie na podopiecznego.
Zaloguj się by dodawać komentarze