
Kiedy warto stosować preparaty z elektrolitami?
Odwodnienie organizmu niesie z sobą liczne powikłania i stanowić może nawet (w skrajnych przypadkach) zagrożenie dla...
Ponad 4000 zweryfikowanych opinii
Powszechnie wiadomo, że aby utrzymać dobrą odporność organizmu na infekcje czyhające na nasze zdrowie należy zadbać o kilka podstawowych rzeczy. Trzeba zapewnić sobie odpowiednią ilość snu, urozmaiconą i zrównoważoną dietę, regularną aktywność fizyczną i niski poziom stresu. Jednak jeżeli nie odziedziczyliśmy w spadku miliarda dolarów i prywatnej wyspy, na której mieszkamy jedynie z najlepszymi przyjaciółmi, może być ciężko zawsze spełniać wszystkie te warunki. Na szczęście w wyjątkowo ciężkich chwilach (np. w sezonie grypowym) możemy zachęcić nasz układ odpornościowy do wytężonej pracy, sięgając po naturalne środki immunostymulujące.
Sok z aloesu wykorzystywany jest od czasów starożytnych. Ponieważ naturalnie występuje on na suchych terenach Półwyspu Arabskiego i Afryki, jako pierwsi jego właściwości wykorzystywali starożytni Egipcjanie i Sumerowie. Spośród kilku gatunków aloesu najczęściej wykorzystywany do pobudzania układu odpornościowego jest aloes drzewiasty. W Polsce możemy go znaleźć w składzie leków dostępnych bez recepty. Warto wspomnieć, że preparaty z aloesem powinno się stosować przez 10-20 dni, a następnie zrobić 2 lub 4 tygodnie przerwy (zależnie od preparatu).
Beta-glukany to grupa związków chemicznych, które pozyskiwane są z różnych źródeł – grzybów, roślin i bakterii. W kontekście wzmacniania odporności szczególnie interesujący jest pleuran. Pleuran to beta-glukan pochodzący z boczniaka ostrygowatego – grzyba rosnącego na pniach martwych drzew. Badania wykazały jego właściwości przeciwalergiczne i poprawiające odporność. Np. w 2012 r. przeprowadzono badanie na grupie dzieci z często nawracającymi infekcjami układu oddechowego. Wykazano, że pleuran znacznie zmniejszał częstość występowania grypy i infekcji grypopodobnych u tych dzieci. Beta-glukany są składnikami suplementów diety.
Colostrum to siara bydlęca, czyli wydzielina z gruczołów mlecznych krów, poprzedzająca wydzielanie mleka. Krowa wytwarza colostrum przez pierwsze 2-4 dni po urodzeniu cielęcia. Zawiera ono wiele przeciwciał, laktoferynę, czynniki wzrostu i inne substancje pobudzające układ odpornościowy. Colostrum jest składnikiem wielu suplementów diety.
Według badań naukowych, colostrum rzeczywiście może wspomagać układ odpornościowy, ale by dostatecznie potwierdzić ten efekt wymagane jest więcej badań.
Jeżówka purpurowa to roślina pochodząca z Ameryki Północnej. Jako roślinę leczniczą wykorzystywali ją od dawna szamani m.in. z plemion Siuksów i Czejenów. Jednym z jej zastosowań było leczenie przeziębień i zapobieganie im. Dziś jeżówka właśnie z tego jest najbardziej znana. Możemy znaleźć ją w składzie nie tylko suplementów diety, ale także leków ziołowych.
Badania wykazały, że jeżówka może zmniejszać częstotliwość występowania infekcji układu oddechowego. Stosując preparaty zawierające jeżówkę należy jednak pamiętać, aby nie stosować ich dłużej niż 10 dni, aby uniknąć nadmiernego pobudzenia układu odpornościowego.
Olej z wątroby rekina od wielu lat stosowany był w krajach takich jak Islandia czy Norwegia, skąd zwyczaj jego zażywania w celu wzmocnienia odporności organizmu rozprzestrzenił się w zasadzie na cały świat. Badanie przeprowadzone we Włoszech z udziałem ludzi w starszym wieku wykazało, że przyjmowanie oleju z wątroby rekina m.in. zwiększało liczbę białych krwinek w ich krwi. Olej z wątroby rekina odnajdziemy w składzie wielu suplementów diety.
Propolis, zwany także kitem pszczelim, to żywiczna substancja produkowana przez pszczoły miodne. Używają one propolisu jako materiału do budowy i uszczelniania uli. Dzięki swoim właściwościom przeciwbakteryjnym i przeciwgrzybiczym zapewnia pszczelemu domowi bezpieczeństwo. Ludzie korzystają z jego działania dzięki suplementom diety zawierającym propolis, które mają na celu wspomaganie układu odpornościowego. Stosowanie propolisu do wzmacniania odporności opiera się na tradycji i wciąż potrzeba badań, aby ostatecznie potwierdzić to działanie.
Osoby uczulone na produkty pochodzenia pszczelego nie powinny stosować preparatów z propolisem.
Tranu w zasadzie nie trzeba przedstawiać. Choć warto wspomnieć, że nazwa „tran” zarezerwowana jest dla oleju pozyskiwanego z wątrób dorszy lub innych ryb dorszowatych (nazywanie tranem oleju z wątroby rekina jest niepoprawne). Tran jest bogatym źródłem witamin A i D oraz kwasów omega-3. Według badań przeprowadzonych w Nowym Jorku, dzieci zażywające tran rzadziej odwiedzały lekarza z powodu infekcji dróg oddechowych.
Najczęściej tran występuje pod postacią suplementów diety w płynie lub kapsułkach. Dzięki aromatom, jego smak i zapach są dużo bardziej znośne niż dawniej.
Jeśli zastanawiasz się, co lepiej wybrać: tran czy kwasy omega lub DHA, zajrzyj do naszego artykułu: Omega 3, tran czy DHA - co lepsze? Porównanie | Apteka internetowa aptekana83.pl | Apteka Na 83
Źródła
1. AM. Fal, K. Schönknecht, J. Jambor (2016). Immunomodulatory role of Biostymina® and Bioaron® C in the prevention and treatment of upper respiratory tract infections. Wiadomosci Lekarskie, 69(1 Pt 2), 77–84.
2. Jesenak, M., Majtan, J., Rennerova, Z., Kyselovic, J., Banovcin, P., & Hrubisko, M. (2013). Immunomodulatory effect of pleuran (β-glucan from Pleurotus ostreatus) in children with recurrent respiratory tract infections. International Immunopharmacology, 15(2), 395–399.
3. Guberti, M., Botti, S., Capuzzo, M. T., Nardozi, S., Fusco, A., Cera, A., Dugo, L., Piredda, M., & Marinis, M. G. De. (2021). Bovine Colostrum Applications in Sick and Healthy People: A Systematic Review. Nutrients, 13(7).
4. Schapowal, A., Klein, P., & Johnston, S. L. (2015). Echinacea Reduces the Risk of Recurrent Respiratory Tract Infections and Complications: A Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. Advances in Therapy, 32(3), 187–200.
5. N. Ripari, AA. Sartori, M. da Silva Honorio, FL. Conte, KI. Tasca, KB. Santiago, J. S. (2021). Propolis antiviral and immunomodulatory activity: a review and perspectives for COVID-19 treatment. The Journal of Pharmacy and Pharmacology, 73(3), 281–299.
6. LA. Linday, RD. Shindledecker, J. Tapia-Mendoza, J. D. (2004). Effect of daily cod liver oil and a multivitamin-mineral supplement with selenium on upper respiratory tract pediatric visits by young, inner-city, Latino children: randomized pediatric sites. The Annals of Otology, Rhinology, and Laryngology, 113(11), 891–901.
7. B. Palmieri, A. Pennelli, A. Di Cerbo. (2014). Jurassic surgery and immunity enhancement by alkyglycerols of shark liver oil. Lipids in Health and Disease, 13(1).
Zaloguj się by dodawać komentarze