Zakrzepica jest chorobą, która najczęściej pojawia się po sześćdziesiątym roku życia. Groźnym jej powikłaniem jest ryzyko oderwania się od ściany naczynia i możliwość zatoru. Skutkuje to ostrą niewydolnością krążenia, a w najgorszym przypadku nawet zgonem. Dlatego bardzo ważna jest odpowiednia profilaktyka. Jeśli znajdujesz się w grupie ryzyka (palisz papierosy, chorujesz na miażdżycę), powinieneś wykonywać regularne badania oraz w razie potrzeby zastosować odpowiednie leczenie farmakologiczne - np. przy pomocy leków przeciwzakrzepowych.
Jakie leki przeciwzakrzepowe wybrać?
W internetowej aptece Na83 oferujemy wysokiej jakości preparaty przeciwzakrzepowe bez recepty, dzięki którym ryzyko zakrzepicy może być wyeliminowane. Do tej kategorii zaliczamy leki z heparyną w różnych postaciach. Maści stosowane są wspomagająco w leczeniu chorób żył powierzchniowych, zapaleniu żył czy żylakach kończyn dolnych. Leki przeciwzakrzepowe dostępne w naszych aptekach wskazane są przede wszystkim w schorzeniach objawiających się nadmierną krzepliwością krwi. W naszych aptekach oferujemy szeroką gamę produktów z kwasem acetylosalicylowym.
Leki hamują zlepianie się płytek krwi, mogą być także stosowane profilaktycznie pod kontrolą lekarza. Stosuje się je w zapobieganiu zawałowi serca u osób dużego ryzyka, po przebytym epizodzie choroby wieńcowej. Wspomagająco można stosować także preparaty z L-argininą. Jest ona aminokwasem stosowanym w chorobach krążenia. Posiada właściwości przeciwmiażdżycowe, przeciwpłytkowe oraz przeciwzakrzepowe. Ewentualną suplementację L-argininy należy skonsultować z lekarzem ze względu na działanie zmniejszające lepkość krwi i możliwe interakcje z lekami przeciwzakrzepowymi.
Dieta przy zakrzepicy- co można, a czego lepiej unikać?
Dieta zakłada ograniczenie produktów działających prozakrzepowo. W diecie przeciwzakrzepowej podstawowe źródło energii powinny stanowić węglowodany, szczególnie produkty zbożowe, bogate w magnez, żelazo, witaminy z grupy B czy cynk. Ważne jest także dbanie o odpowiednią ilość kwasów omega-3 w diecie, zawartych w olejach roślinnych. W profilaktyce zakrzepicy istotną rolę odgrywa podaż błonnika pokarmowego, którego źródłem są przede wszystkim owoce, warzywa. W jadłospisie osób o zwiększonym ryzyku wystąpienia zakrzepicy powinny pojawić się także produkty bogate w witaminę E, która wzmacnia i uelastycznia naczynia krwionośne. Czego zaś warto unikać? W przypadku zakrzepicy warto ograniczyć cukier, tłuszcze zwierzęce, nikotynę, kawę oraz alkohol. Unikamy także czerwonego mięsa, oleju palmowego, twardych margaryn czy słoniny.