Jak wybrać najlepszy kolagen na stawy?
Problemy z kolanami to coraz powszechniejsze zjawisko nawet u młodych pacjentów. W ostatnich latach na popularności...
Ponad 4000 zweryfikowanych opinii
Czarnuszka i olej pozyskiwany z jej nasion to produkty, wobec których rzadko kto pozostaje obojętny. Dzieje się tak za sprawą ich niezwykle intensywnego smaku i zapachu, za który odpowiada tymochinon (TQ), składnik olejków eterycznych czarnuszki. To właśnie tymochinon odpowiada także za większość właściwości zdrowotnych czarnuszki. Jeśli zastanawiasz się, co daje picie oleju z czarnuszki, to ten tekst jest właśnie dla Ciebie. Czytaj dalej!
Poza tymochinonem „koktajl” związków o pozytywnym wpływie na zdrowie, które zidentyfikowano w czarnuszce i oleju tłoczonym z jej nasion uzupełniają także:
Olej z czarnuszki jest także ważnym źródłem kwasów tłuszczowych z rodziny omega 6, głównie kwasu linolowego i kwasów omega 9, którego głównym przedstawicielem jest kwas oleinowy. Wspomniane kwasy tłuszczowe wraz z innymi substancjami aktywnymi czarnuszki działają synergistycznie, wzmacniając swoje właściwości. Choć nazwy związków występujących w oleju z czarnuszki mogą brzmieć dla Ciebie obco, to jednak ich połączenie sprawia, że olej z czarnuszki przynosi realne korzyści i zmniejszenie nasilenia wielu, nieprzyjemnych dolegliwości. Co daje picie oleju z czarnuszki?
Korzyści z regularnego spożywania oleju z czarnuszki jest wiele, ale zanim zaczniesz go przyjmować musisz mieć świadomość, że wiele kierunków jego działania wymaga dalszych badań z udziałem zwierząt i ludzi. W badaniach naukowych stosowane są często także inne niż olej formy suplementacji czarnuszki, np. czarnuszka w formie proszku lub wodny ekstrakt z czarnuszki. Na ten moment brakuje danych, by móc obiektywnie stwierdzić, która z form jest najlepsza dla zdrowia człowieka. Olej z pewnością jest jednak najłatwiejszy do wprowadzenia i to daje mu przewagę nad innymi formami suplementacji. Wystarczy go dodać do sałatki czy surówki. To taka suplementacja bez suplementacji, bo nie musisz pamiętać o kolejnej kapsułce do połknięcia.
Olej z czarnuszki wspiera zdrowie wszechstronnie, na wielu polach. Pamiętaj jednak, że jego spożywanie jest zazwyczaj działaniem profilaktycznym lub uzupełniającym klasyczne leczenie. Nigdy nie zastępuj leków olejem z czarnuszki.
Olej z czarnuszki:
Olej z czarnuszki wspiera naturalne mechanizmy antyoksydacyjne organizmu. Jego stosowanie powoduje wzrost aktywności ludzkich enzymów, które neutralizują wolne rodniki.
Wykazano, że olej z czarnuszki może hamować apetyt. Dzięki temu łatwiej jest zmienić nawyki żywieniowe i w efekcie doprowadzić do spadku wagi.
Stosowanie oleju z czarnuszki może obniżać stężenie glukozy na czczo, a w dłuższej perspektywie zmniejszać nasilenie insulinooporności. W jednym z badań wykazano także spadek tzw. hemoglobiny glikowanej, która pośrednio informuje o stężeniu cukru we krwi z ostatnich 3 miesięcy.
Olej z czarnuszki zmniejsza nasilenie alergicznego kataru, świąd nosa, niekontrolowane kichanie, a także ułatwia oddychanie.
Czarnuszka wspomaga układ odpornościowy poprzez wpływ na zmniejszenie/zwiększenie liczebności określonych komórek układu odpornościowego oraz regulację związków przez nie wydzielanych. Dzięki temu z jednej strony czarnuszka może wyciszać nadmiernie pobudzony układ odpornościowy w chorobach autoimmunologicznych, a z drugiej strony może stymulować odporność do adekwatnej odpowiedzi np. w czasie przeziębienia.
Olej z czarnuszki działa przeciwdrobnoustrojowo, dlatego jego stosowanie może pomóc tam, gdzie przyczyną infekcji jest np. zakażenie bakteryjne lub wirusowe. Wykazano między innymi, że olej z czarnuszki pomaga w trakcie leczenia infekcji Helicobacter pylori. W przypadku zakażenia wirusem COVID-19 włączenie oleju z czarnuszki skraca przebieg choroby nawet o 1,5 dnia!
Regularne spożywanie oleju z czarnuszki sprzyja obniżeniu stężenia trójglicerydów i cholesterolu ogółem. Jednocześnie może on wspierać pracę wątroby, obniżając stężenie enzymów wątrobowych, co dodatkowo wspiera normowanie się cholesterolu.
W kilku badaniach (potrzeba ich więcej!) udało się wykazać przeciwnowotworowe właściwości oleju z czarnuszki. Zaobserwowano miedzy innymi wpływ na zahamowanie niekontrolowanego podziału komórek, a to właśnie ten proces stoi u podstaw rozwoju guza.
Oleofarm Czarnuszka + Czosnek + D3 2000jm x 60 kapsułek
OLEOFARM SP. Z O.O.
Jaki olej z czarnuszki z apteki wybrać? Cenne składniki tego oleju są wrażliwe na wysoką temperaturę, dlatego wybierz olej z czarnuszki tłoczony na zimno, nierafinowany. Taka metoda wydobywania oleju z nasion sprzyja zachowaniu składników odżywczych. Jeśli nigdy wcześniej nie próbowałaś/próbowałeś oleju z czarnuszki, to zacznij od kupna małej butelki. To bardzo specyficzny olej o niezwykle intensywnym smaku i zapachu – korzennym, ostrym, wręcz „perfumiarskim”. Dla wielu osób ta cecha oleju z czarnuszki będzie dużą przeszkodą w jego stosowaniu, dlatego zamiast inwestować w dużą butelkę najpierw sprawdź, czy to dla Ciebie. Olej z czarnuszki to produkt z kategorii „love or hate” (kochasz lub nienawidzisz).
Jeśli okaże się, że to kompletnie nie Twoja „bajka”, to trudno, nie zmuszaj się. Takie codzienne pokonywanie obrzydzenia to dla organizmu forma stresu. Jeśli należysz do grona antyfanów czarnuszki, to dla Ciebie najlepszą opcją będzie olej z czarnuszki w kapsułkach. Jednak wybór tej formy ma swoją cenę – dosłownie. Kapsułki w porównaniu z olejem w butelce są po prostu dużo droższe.
By zauważyć pozytywny wpływ oleju z czarnuszki na funkcjonowanie ciała, suplementacja powinna trwać minimum 4 tygodnie. Jednak pamiętaj, że w Twoim indywidualnym przypadku czas ten może być dłuższy. Na początek zacznij od dawki 2 g dziennie (1/2 łyżeczki), a gdy Twój układ pokarmowy i Ty sam/sama oswoisz się z olejem z czarnuszki, wtedy możesz zwiększyć jego dawkę do 5 g dziennie (1 łyżeczka).
Bardzo ważne jest także prawidłowe przechowywanie oleju z czarnuszki. By zachować jego właściwości należy kupować olej w ciemnej butelce. Przechowuj go w lodówce, najlepiej w głębi, gdzie temperatura jest najniższa. Zrezygnuj z trzymania oleju na drzwiach lodówki. Produkty tam umieszczone są narażone na duże wahania temperatury, gdy wielokrotnie w ciągu dnia otwierasz i zamykasz lodówkę. Olej z czarnuszki należy spożyć w ciągu trzech miesięcy od wytłoczenia, dlatego oceń potrzeby swoje i swojej rodziny, a następnie dobierz opakowanie, które będziesz w stanie zużyć. Z powodu krótkiego terminu przydatności do spożycia zazwyczaj lepiej sprawdzają się mniejsze butelki oleju.
Rozwiązaniem i tym razem może olej z czarnuszki w kapsułkach, którego nie dotyczą tak restrykcyjne wytyczne dotyczące przechowywania.
Olej z czarnuszki najlepiej jest wykorzystywać tak, jak inne oleje, jako dodatek kulinarny. Ważne, by używać go wyłącznie na zimno, podgrzany traci swoje właściwości zdrowotne, a w wyniku utleniania pod wpływem temperatury może być wręcz szkodliwy. Intensywny smak i zapach oleju z czarnuszki bardzo dobrze równoważy sok z cytryny i/lub miód, dlatego warto wykorzystać go, jako składnik dressingu. Olej z czarnuszki sprawdzi się jako dodatek do sałatki, zupy, makaronu czy sera twarogowego. Prawdziwi wielbiciele sięgają po dobrej jakości pieczywo np. chleb razowy na zakwasie i maczają kawałki chleba w oleju.
Pamiętaj, że to, co ma olej mają także nasiona, które dodatkowo zawierają także spore ilości błonnika pokarmowego, składników mineralnych, takich jak żelazo, wapń, potas, cynk czy miedź i witamin – E, kwasy foliowego, B3 i B1. Smak nasion jest mniej intensywny, dlatego to dobry wybór na start, na zapoznanie z czarnuszką. Świetnie sprawdzą się w wszystkich wspomnianych wcześniej zastosowaniach dla oleju, dodatkowo możesz nimi posypywać kanapki. Czarnuszka wspaniale uzupełnia np. smak letnich pomidorów.
Dlaczego nie należy pić oleju z czarnuszki na czczo? Olej z czarnuszki, u niektórych osób, może wywoływać lekkie mdłości czy bóle żołądka, a u wyjątkowo wrażliwych nawet wymioty (choć zdarza się to niezwykle rzadko). Z tego powodu lepiej jest nie przyjmować go na czczo. Dużo lepszym wyborem jest łączenie go z posiłkami. Tłuszcz z oleju z czarnuszki dodatkowo poprawia wchłanianie innych składników z żywności, które są tłuszczorozpuszczalne (np. witaminy A, D, E i K czy karotenoidy).
Olej z czarnuszki uznawany jest za produkt bezpieczny, kiedy stosowany jest zgodnie z zaleceniami. Poza wspomnianymi już dolegliwościami układu pokarmowego produkt ten rzadko wywołuje nieprzyjemne skutki uboczne.
Olej ten w postaci płynnej bądź olej z czarnuszki w kapsułkach może jednak nasilać działanie leków przeciwkrzepliwych (np. heparyna, warafryna), co naraża na krwawienie osoby je stosujące. Niewykluczone jest także, że wchodzi w interakcję z innymi lekami, ale w tym aspekcie brakuje danych. Stosowanie oleju z czarnuszki warto przedyskutować z lekarzem, gdy jego przyjmowanie planują:
Porozmawiaj ze specjalistą także wtedy, gdy wprowadzasz olej z czarnuszki w kapsułkach czy w płynie w celu złagodzenia konkretnej dolegliwości czy choroby, a nie wyłącznie profilaktycznie.
Olej z czarnuszki ma liczne właściwości prozdrowotne, a jednocześnie to ciekawa, intensywna przyprawa. Spróbuj i sprawdź, czy czarnuszka jest dla Ciebie! Tak niewiele, może dać tak wiele.
Bibliografia:
· Aftab Ahmad i inni, A review on therapeutic potential of Nigella sativa: A miracle herb, Asian Pac J Trop Biomed. 2013 May;3(5):337-52. doi: 10.1016/S2221-1691(13)60075-1.
· Klaudia Ciesielska-Figlon i inni, The Immunomodulatory Effect of Nigella sativa, Antioxidants (Basel). 2023 Jun 24;12(7):1340. doi: 10.3390/antiox12071340.
· Lubna Al Asoom, Is Nigella sativa an Effective Bodyweight Lowering Agent and a Mitigator of Obesity Risk? A Literature Review, Vasc Health Risk Manag. 2022 Jul 12;18:495-505. doi: 10.2147/VHRM.S373702. eCollection 2022.
· Mohammed Dalli i inni, Nigella sativa L. Phytochemistry and Pharmacological Activities: A Review (2019-2021), Biomolecules. 2021 Dec 23;12(1):20. doi: 10.3390/biom12010020.
· Naser Nasir i inni, The Therapeutic Effects of Nigella sativa on Skin Disease: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials, Evid Based Complement Alternat Med. 2022 Dec 5;2022:7993579. doi: 10.1155/2022/7993579. eCollection 2022.
· Sara Saf i inni, The effect of Nigella sativa on appetite, anthropometric and body composition indices among overweight and obese women: A crossover, double-blind, placebo-controlled, randomized clinical trial, Complement Ther Med. 2021 Mar;57:102653. doi: 10.1016/j.ctim.2020.102653. Epub 2020 Dec 25.
Barbara Dąbrowska-Górska, dietetyk z kilkunastoletnim doświadczeniem, prowadzi poradnię barbaradabrowska.pl, twórczyni podejścia Pozytywna Dietetyka. Wierzy, że najważniejszą umiejętnością dietetyka jest uważne słuchanie i holistyczne spojrzenie na podopiecznego.
Zaloguj się by dodawać komentarze