Selen: suplementacja w autoimmunologicznych chorobach tarczycy – co warto wiedzieć?
Autoimmunologiczne choroby tarczycy rozwijają się, gdy twój własny układ odpornościowy uzna tkankę tarczycy za wroga...
Ponad 4000 zweryfikowanych opinii
Doceń witaminę A, zobacz ile może dla Ciebie zrobić! Od regeneracji nabłonka po zapobieganie cukrzycy. Warto jednak wiedzieć, że witamina A ma też swoją ciemną stronę, może się kumulować i działać toksycznie. Jak ją „oswoić”?
Witamina C królową odporności, co na skrócenie czasu infekcji? | Apteka Na 83
Witamina B12 na co pomaga i co warto niej wiedzieć? | Apteka Na 83
Pod nazwą witamina A kryją się dwie grupy związków:
• pochodne all-trans-retinolu („właściwa” witamina A),
• karotenoidy (ok. 50 różnych związków!) pełniące rolę prowitaminy A
Karotenoidy, spośród których najaktywniejszy jest znany beta-karoten, nazywane są prowitaminą A, bo żeby w organizmie mogły pełnić funkcję witaminy A to muszą wcześniej ulec przekształceniu. Jak zapewne wiesz karotenoidy w naturze pełnią funkcję żółtych i czerwonych barwników roślinnych.
Przemiana karotenoidów do aktywnej biologicznie witaminy A nigdy nie jest stuprocentowa, dlatego przyjmuje się, że beta-karoten wykazuje 1/6 aktywności retinolu, a pozostałe związki z tej grupy zaledwie 1/12.
Witamina A razem z witaminami D, E i K (łatwo zapamiętać akronimem ADEK) należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach i dlatego najlepiej wchłania się w obecności tłuszczu. Jeśli kiedykolwiek przyjmowałaś/eś witaminę A w postaci suplementu to zauważyłaś/eś, że kapsułka wypełniona jest olejem.
Witamina A jest magazynowa przede wszystkim w wątrobie. Jej wchłanianie z przewodu pokarmowego przebiega skutecznie, przyswajalność witaminy A wynosi około 80% u osób zdrowych. Z tego powodu jej niedobory (przy urozmaiconej diecie) zdarzają się rzadko. Dla porównania karotenoidów wchłania się około 30%.
Witamina A kojarzona jest przede wszystkim ze swojego regeneracyjnego wpływu na skórę. Jednak jej działanie jest znacznie szersze. Retinol ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego ciała. Poznaj najważniejsze funkcje witaminy A.
• Jest składnikiem rodopsyny – białka odpowiedzialnego za widzenie w ciemności.
• Przyspiesza gojenie się ran poprzez wpływ na stymulowanie wzrostu nabłonka i syntezy kolagenu.
• Reguluje działanie komórek macierzystych mieszków włosowych.
• Sprzyja odbudowie prawidłowej struktury kości.
• Pełni funkcję ochronną w skórze wpływając na melanocyty, komórki w skórze, które wytwarzają melaninę, ciemny barwnik odpowiedzialny za opaleniznę (ale nie musisz jej przyjmować przed sezonem letnim!).
• Bierze udział w regulacji plastyczności mózgu ułatwiając uczenie się i zapamiętywanie (a jej niedobór sprzyja chorobom neurodegeneracyjnym np. chorobie Parkinsona)
• Jest niezbędna do prawidłowego wydzielania hormonów tarczycy i kory nadnerczy, wspomaga także aktywność wydzielniczą trzustki (pośrednio regulując poziom insuliny we krwi).
• Podejrzewa się, że niedobór witaminy A może mieć wpływ na rozwój cukrzycy typu II i otyłości (potrzebne są dalsze badania).
• Ma działanie przeciwzapalne i regulujące pracę układu odpornościowego.
• W ostatnich latach podkreśla się wpływ witaminy A na tzw. epigenetykę, czyli regulację genów, która nie wynika ze zmian w DNA. Epigenetyka odpowiada za to, czy dany gen zostanie „włączony” czy nie. To zaś może się np. przełożyć na rozpoczęcie procesu powstawania nowotworu.
• Wpływa na prawidłowe powstawanie plemników.
Dużo tego, prawda? Skoro witamina A jest tak potrzebna, to gdzie jej szukać? Czy jest potrzebna dodatkowa suplementacja?
Najważniejsza rzecz do zapamiętania – witamina A (retinol) występuje w produktach zwierzęcy, karotenoidy (prowitamina A) w żywności roślinnej.
Witaminę A znajdziesz w:
• tranie,
• maśle,
• serach,
• jajkach,
• rybach,
• mleku,
• podrobach.
Karotenoidy występują w:
• marchewce,
• jarmużu,
• brokułach,
• natce pietruszki,
• czerwonej papryce,
• morelach,
• brzoskwiniach,
• mango,
• melonie.
Gotowanie może zmniejszać ilość witaminy A o 25%. Jednocześnie zarówno witamina A jak i karotenoidy są wrażliwe na długi czas przechowywania. Ich straty dochodzą wtedy nawet do 40%. Czy można temu zapobiec? Nie, ale w porównaniu do innych witamin przytoczone tutaj straty nie są duże.
Niedobory witaminy A w Polsce występują rzadko, bo niedostateczne jej spożycie dotyczy przede wszystkich ludności z krajów rozwijających się, dla której głównym źródłem witaminy A (a w zasadzie prowitaminy A) są produkty roślinne.
Niedobór witaminy A może się także rozwinąć:
• w wyniku wyniszczającej choroby zakaźnej,
• u osób starszych, których dieta jest mało urozmaicona,
• u osób chorujących na przewlekłe schorzenia przewodu pokarmowego (np. choroba Leśniowskiego-Crohna),
• jako konsekwencja marskości wątroby,
• po operacjach bariatrycznych,
• przy niewydolności trzustki.
• suchość skóry i rogowacenie przymieszkowe,
• suchość spojówek (zespół suchego oka) oraz jamy ustnej,
• zwiększona podatność na infekcje,
• gorsze widzenie w ciemności (tzw. kurza ślepota).
Witamina A może być toksyczna, a jej nadmiar w organizmie to zazwyczaj konsekwencja nieprawidłowego stosowania suplementacji. Zwiększone spożycie karotenoidów z żywnością jest bezpieczne, nawet, gdy prowadzi do wyraźnego pomarańczowego zabarwienia skóry, ale już suplementacji karotenoidami jest dyskusyjna (może zwiększać ryzyko nowotworu płuc).
Nadmiar witaminy A objawia się powiększeniem wątroby (narządu, który ją kumuluje), większą drażliwością, bólami głowy, wymiotami, częstszymi złamaniami czy światłowstrętem.
Spożycie witaminy A przekraczające potrzeby przez kobiety w ciąży jest szczególnie groźne dla rozwijającego się płodu. Taki stan może wprowadzić do poważnych wad wrodzonych. Dlatego, jeśli jesteś w ciąży to koniecznie zweryfikuj stosowaną suplementację ze swoim lekarzem.
Ze względu na możliwość magazynowania witaminy A w organizmie i jej potencjalnie toksyczne odziaływanie nigdy nie decyduj się na samodzielną suplementację witaminą A. Zawsze rób to tylko na wyraźne wskazanie lekarza.
Suplementacja w dawce nieprzekraczającej 800 mikrogram dziennie może być wprowadzone np.:
• przy kłopotach ze wzrokiem,
• w suchości skóry i spojówek,
• w zaburzeniach wchłaniania z przewodu pokarmowego,
• w czasie choroby zakaźnej.
Witaminę A najkorzystniej jest przyjmować z posiłkiem, który zawiera tłuszcz poprawiający jej wchłanianie.
Bibliografia:
• Roman Zinder i inni, Vitamin A and Wound Healing, Nutr Clin Pract. 2019 Dec;34(6):839-849. doi: 10.1002/ncp.10420.
• M I Dawson, The importance of vitamin A in nutrition, Curr Pharm Des. 2000 Feb;6(3):311-25. doi: 10.2174/1381612003401190.
• Marcela Martins Soares i inni, Cien Saude Colet. 2019 Mar;24(3):827-838. doi: 10.1590/1413-81232018243.07112017.
• Shimrit Bar-El Dadon, Vitamin A and the epigenome, Crit Rev Food Sci Nutr. 2017 Jul 24;57(11):2404-2411. doi: 10.1080/10408398.2015.1060940.
• H Herschel Conaway, Vitamin a metabolism, action, and role in skeletal homeostasis, Endocr Rev. 2013 Dec;34(6):766-97. doi: 10.1210/er.2012-1071. Epub 2013 May 29.
• C B Stephensen, Vitamin A, infection, and immune function, Annu Rev Nutr. 2001;21:167-92. doi: 10.1146/annurev.nutr.21.1.167.
• Camila de Carvalho Gomes I inni, Vitamin A Status Improvement in Obesity: Findings and Perspectives Using Encapsulation Techniques, Nutrients. 2021 Jun 3;13(6):1921. doi: 10.3390/nu13061921.
• Anaıs Marie i inni, Role and Mechanism of Vitamin A Metabolism in the Pathophysiology of Parkinson's Disease, J Parkinsons Dis (IF: 5.57; Q1). 2021;11(3):949-970. doi: 10.3233/JPD-212671.
• Christine A VanBuren, Helen B. Everts, Vitamin A in Skin and Hair: An Update, Nutrients. 2022 Jul 19;14(14):2952. doi: 10.3390/nu14142952.
• Steven E Trasino, Lorraine J Gudas, Vitamin A: a missing link in diabetes?, Diabetes Manag. 2015;5(5):359-367. doi: 10.2217/dmt.15.30.
• Mirosław Jarosz i inni, „Normy żywienia dla populacji polskiej i ich zastosowanie”, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny, 2020.
Zaloguj się by dodawać komentarze