Selen: suplementacja w autoimmunologicznych chorobach tarczycy – co warto wiedzieć?
Autoimmunologiczne choroby tarczycy rozwijają się, gdy twój własny układ odpornościowy uzna tkankę tarczycy za wroga...
Ponad 4000 zweryfikowanych opinii
Wieloletnie badania epidemiologiczne wskazują, że niedobór witaminy D wiąże się z większym ryzykiem rozwoju chorób autoimmunologicznych. Jedną z nich jest choroba Hashimoto.
Witamina D wpływa na funkcjonowanie układu odpornościowego, zmniejsza nasilenie stanu zapalnego, a także zwiększa wydzielanie związków.
Niedobór witaminy D może dotyczyć nawet 80% osób z chorobą Hashimoto. Obserwuje się zależność między niskim stężeniem witaminy D a wysokim stężeniem TSH.
Niedobór witaminy D może zwiększać stężenie przeciwciał anty TPO charakterystycznych dla choroby Hashimoto, a także zmniejszać wydajność przemian konwersji hormonów tarczycy (T4 w aktywną formę T3).
• Dobór dawki powinien bazować o wynik badania stężenia 25(OH)D w surowicy krwi.
• Dawka profilaktyczna: 800-2000 j.m.
• Większe dawki na zlecenie lekarza.
• Rekomenduje się wybór preparatu ze statusem leku.
• Selen jest składnikiem enzymu dejodynazy. Rolą dejodynazy jest udział w przemianie hormonu tarczycy T4 (tyroksyna) do T3 (trójjodotyronina). T3 jest hormonem tarczycy o dużym wpływie na tempo metabolizmu.
• Niedobór selenu wpływa na zmniejszenie przyswajania jodu, może obniżać stężenie hormonu T3, a także sprzyjać uszkodzeniu komórek tarczycy.
• Niskie stężenie selenu we krwi może zwiększać stężenie białka CRP (obrazuje stan zapalny w organizmie)
• Podkreśla się, że suplementacja może (ale nie zawsze tak jest) wpływać na zmniejszenie ilości przeciwciał anty-TPO (obecność dużej ilości tych przeciwciał świadczy o ataku układu odpornościowego na tarczycę).
• Badania odnośnie suplementacji selenem w chorobie Hashimoto nie są rozstrzygające.
• Dobór dawki na podstawie badania stężenia selenu w surowicy krwi.
• Suplementacja w formie organicznej (selenocysteina, selenometionina) lub w formie związanej z drożdżami.
• Dawka zazwyczaj wynosi od 100-200 mcg na dobę przez 6-12 miesięcy. Ostateczną decyzję podejmuje lekarz.
• Jod jest niezbędnym składnikiem do produkcji hormonów tarczycy T3 i T4.
• W Polsce powszechne jodowanie soli nie zabezpiecza w pełni przed niedoborami jodu. Poza tym od pewnego czasu mówi się o ograniczeniu spożycia soli, co dodatkowo wpływa na zmniejszenie spożycia jodu.
• Jednak choroba Hashimoto częściej występuje w rejonach o prawidłowym lub nadmiernym spożyciu jodu, dlatego nie należy samodzielnie decydować się na suplementację jodem w chorobie Hashimoto.
• Nadmiar jodu może prowadzić do wystąpienia choroby Hashimoto lub nasilenia jej przebiegu.
• O włączeniu suplementu z jodem (np. w czasie ciąży) i jego dawkowaniu w chorobie Hashimoto zawsze decyduje lekarz.
• Nigdy nie należy samodzielnie stosować suplementów z jodem, w tym w szczególności dostępnego w aptece płynu Lugola.
• Warto pamiętać, że dostępny w aptece płyn Lugola nie jest oczyszczony i absolutnie nie nadaje się do spożycia.
Jakie inne suplementy warto rozważyć w chorobie Hashimoto?
• Cynk – reguluje działanie układu odpornościowego, ma działanie przeciwzapalne, może obniżać miano przeciwciał antyTPO i antyTG występujących w chorobie Hashimoto.
Najlepszy cynk – jak wybrać preparat aptekarskiej jakości? | Apteka Na 83
• Probiotyki – zaburzenia w mikrobiocie jelitowej mogą wpływać na przyswajanie hormonów tarczycy z leku, a także na wchłanianie innych, istotnych dla tarczycy składników. We wspomaganiu leczenia Hashimoto warto rozważyć probiotykoterapię.
Probiotyki a prebiotyki - jakie są najważniejsze różnice? | Apteka Na 83
• Witamina B1 – wspomaga przemiany energetyczne w organizmie i przyswajanie białka, zapobiega chronicznemu zmęczeniu.
• Witamina C – poprawia wchłanianie syntetycznych hormonów tarczycy, które w postaci leków przyjmuje się w chorobie Hashimoto.
Jaka dawka?
Dawkę i konkretny preparat dobieraj w porozumieniu z lekarzem.
Bibliografia:
• Bozkurt N.C., Karbek B., et al. The association between severity of vitamin D deficiency and Hashimoto’s thyroiditis. Endocr.Pract. 2013; 19(3): 479–484.
• Kivity S., Agmon-Levin N., Zisappl M. et al. Vitamin D and autoimmune thyroid disease. Cellular&Molecular Immunology, 2011; 8: 243–257.
• Wang J., Lv S., Chen G., Gao C., He J., Zhong H., Xu Y.: Meta-analysis of the association between vitamin D and autoimmune thyroid disease. Nutrients. 2015 Apr 3;7(4):2485-98.
• Ventura M, Melo M, Carrilho F. Selenium and Thyroid Disease: From Pathophysiology to Treatment. Int J Endocrinol. 2017; 2017: 1297658,
• van Zuuren EJ, Albusta AY, Fedorowicz Z, Carter B, Pijl H. Selenium Supplementation for Hashimoto's Thyroiditis: Summary of a Cochrane Systematic, Review. Eur Thyroid J. 2014;3(1):25-31. doi:10.1159/000356040
• Borawska M., Markiewicz-Żukowska R., Dziemianowicz M. i wsp. Wpływ nawyków żywieniowych i palenia papierosów na stężenie cynku w surowicy krwi kobiet z chorobą Hashimoto. Bromat. Chem. Toksykol. XLV, 2012 (3), 759–765.
• Jagiełło M., Hashimoto. Niedoczynnośc tarczycy. Poradnik świadomego Pacjenta, 2018, wyd. Glandula
Barbara Dąbrowska-Górska, dietetyk z kilkunastoletnim doświadczeniem, prowadzi poradnię barbaradabrowska.pl, twórczyni podejścia Pozytywna Dietetyka. Wierzy, że najważniejszą umiejętnością dietetyka jest uważne słuchanie i holistyczne spojrzenie na podopiecznego.
Zaloguj się by dodawać komentarze