Wzdęcia po jedzeniu – jak im zapobiegać i jakie preparaty wybrać?
Wzdęcia po jedzeniu to często występujący problem, który może wynikać z różnorakich przyczyn. Ze względu na to, warto...
Ponad 4000 zweryfikowanych opinii
Wzdęcia po jedzeniu to często występujący problem, który może wynikać z różnorakich przyczyn. Ze względu na to, warto jest przyjrzeć się temu tematowi bliżej i zastanowić się, co można zmienić w swoim postępowaniu, aby uniknąć go w przyszłości. W poniższym tekście postaram się wyjaśnić pokrótce jak zapobiegać wzdęciom po jedzeniu, jakie nawyki żywieniowe warto wprowadzić lub zmienić oraz jakie suplementy diety mogą wspierać trawienie.
Najczęstsze przyczyny wzdęć po jedzeniu to:
Jeżeli zauważamy u siebie występowanie wzdęć po spożyciu posiłku to najłatwiej będzie zacząć walkę z nimi od modyfikacji naszych nawyków żywieniowych.
Należy jeść wolno, dokładnie przeżuwać kolejne kęsy pokarmu. Pozwoli to na zmniejszenie ilości połkniętego powietrza oraz ułatwi enzymom trawiennym pracę. Warto przyjrzeć się tzw. „mindful eating”, czyli świadomie spożywać pokarmy. Dając sobie czas pomiędzy kolejnymi porcjami jedzenia, pozwalamy też, aby do naszego mózgu dotarła informacja, że się posilamy. Pozwala to na ograniczenie porcji, a co za tym idzie wspomaga nas w walce o zmniejszenie masy ciała lub utrzymanie tej dla nas prawidłowej. Jeść powinniśmy o regularnych porach, bez pośpiechu, stres znacząco utrudnia procesy trawienne.
Unikać należy gumy do żucia, gdyż podczas jej stosowania dochodzi do zwiększonego połykania powietrza, co przyczynia się do wzdęć, Podobnie jest z napojami gazowanymi, gaz w nich zawarty przedostaje się do jelit, gdzie może powodować nieprzyjemne odczucia.
Należy ostrożnie podchodzić do składników pokarmowych o znanym działaniu wzdymającym, takich jak:
Należy zwracać uwagę na nawodnienie naszego organizmu. Jak wiemy z poprzednich tekstów dotyczących równowagi wodno-elektrolitowej, odpowiednia podaż płynów jest konieczna, aby układ trawienny mógł zdrowo funkcjonować.
Przy wszystkim, co stosujemy czy wprowadzamy do naszej diecie ważny jest umiar. Nie będzie tu wyjątkiem podaż błonnika pokarmowego. Nagłe zwiększenie jego ilości w spożywanych przez nas posiłkach może przyczynić się do występowania wzdęć po jedzeniu. Dzieje się tak gdyż błonnik:
Dużym wsparciem dla osób zmagających się z wzdęciami po jedzeniu są suplementy na problemy trawienne. Jeżeli zadajesz sobie pytanie „co na wzdęcia?”, to polecam lekturę dalszej części tekstu.
Środkami znacznie ułatwiającymi nam walkę z wzdęciami po jedzeniu będą te, które dostarczają nam enzymów trawiennych, takich jak:
Wymienione powyżej enzymy znajdują się w wyciągu z trzustek świń, tzw. pankreatynie.
Preparaty na trawienie zawierają w swoim składzie najczęściej takie zioła jak:
· koper włoski, kminek, anyż, kolendra znane ze swojego działania wiatropędnego, przez co znacząco przyczyniają się do redukcji problemu wzdęć. Są to również powszechnie znane przyprawy, które warto jest wprowadzić do swojej kuchni,
Sięgając po dany preparat warto jak zawsze zasięgnąć porady lekarza lub farmaceuty. Tabletki na trawienie zawierające ziołowe ekstrakty są zazwyczaj bezpieczne, posiadają jednak również konkretne przeciwskazania i ograniczenia w stosowaniu (także te wiekowe).
Cynacholin płyn do ust x 100 ml Phytopharm
PHYTOPHARM KLĘKA S.A.
Espumisan kapsułki 0.04 g x 100 kapsułek
BERLIN CHEMIE AG
Simetigast Forte x 20 kapsułek
ZAKŁADY FARMACEUTYCZNE...
Wśród środków na wzdęcia ważną rolę pełnią probiotyki, szczególnie gdy szukamy preparatu na wzdęcia u dzieci. Wspomagają one procesy trawienne. Potwierdzone działanie mają tu takie szczepy jak (między innymi):
- Lactobacillus rhamnosus GG,
- Lactobacillus plantarum,
- Bifidobacterium infantis.
Kiedy należy udać się na konsultację lekarską:
Wzdęcia po jedzeniu można ograniczyć wprowadzając odpowiednie nawyki żywieniowe. Warto również wspierać się odpowiednimi tabletkami czy kroplami na wzdęcia. Zazwyczaj problem ten jest przemijający i łatwo z nim walczyć, jednak przy przewlekłych dolegliwościach należy zasięgnąć rady lekarza lub farmaceuty.
Bibliografia dostępna u autora
Mgr farm. Marcin Chowaniec
Zaloguj się, aby dodawać komentarze