Wzdęcia po jedzeniu – jak im zapobiegać i jakie preparaty wybrać?
Wzdęcia po jedzeniu to często występujący problem, który może wynikać z różnorakich przyczyn. Ze względu na to, warto...
Ponad 4000 zweryfikowanych opinii
Bezsprzecznie królową wśród ziołowych suplementów na cukrzycę będzie morwa biała. Obecna w produktach dla diabetyków jako wyciąg czy sproszkowane liście. Dostępna także w postaci do zaparzania – fiksów oraz sypana. Jest to drzewo pochodzące z Azji, o udokumentowanym, wieloletnim wykorzystaniu w tradycyjnej medycynie chińskiej. Ciekawostką jest to, że jej liśćmi skarmiane są larwy jedwabnika, z którego kokonów wytwarza się włókno jedwabne przerabiane w dalszych procesach na znany powszechnie jedwab. Drzewo morwowe posiada również ciekawy wygląd dodający egzotyki naszym ogrodom.
Ze względu na bogactwo składników biologicznie czynnych, pochodzących głównie z grupy flawonoidów, ale również alkaloidów oraz białek, tłuszczów, licznych witamin i składników mineralnych, morwa biała wykazuje wielokierunkowe działanie:
- regulujące na gospodarkę węglowodanową, zwiększa wrażliwość komórek na insulinę a także wpływa na działanie enzymów odpowiedzialnych za metabolizm glukozy, zmniejsza wchłanianie cukrów w przewodzie pokarmowym,
- ograniczenie przyswajania skrobi po posiłkach, co wspomaga utrzymanie prawidłowej masy ciała i jest pomocne w procesie odchudzania,
- zmniejszenie łaknienia,
- wpływa na poziom cholesterolu we krwi, wykazano obniżenie frakcji LDL („złego” cholesterolu) i zwiększenie frakcji HDL („dobry” cholesterol),
- antyoksydacyjne, przez co przyczynia się do zmniejszenia stanów zapalnych w organizmie oraz spowalnia procesy starzenia się komórek,
- przeciwbakteryjne, przeciwnowotworowe, przeciwgorączkowe,
- moczopędne i wspomagające oczyszczanie organizmu.
Ze względu na te liczne działania warto rozważyć zastosowanie suplementów na cukrzycę zawierających morwę białą w swoim składzie. Jednak szczególnie w wypadku osób już leczonych środkami przeciwcukrzycowymi, sięgnięcie po nie powinno być poprzedzone konsultacją z lekarzem. Preparatów tych nie powinny stosować kobiety w ciąży, matki karmiące oraz osoby uczulone na morwę.
Możemy również spotkać wysuszone owoce morwy białej, które dzięki niezwykle bogatej zawartości witamin (m. in. C i B2) oraz minerałów (takich jak żelazo) zaliczyć możemy do tzw. superfood. Obfitują one również w antyoksydanty i błonnik, natomiast wielocukry w nich zawarte wykazują działanie obniżające ciśnienie krwi. Warto, aby znalazły się w naszej codziennej diecie. Są one smaczną przekąską samą w sobie, możemy je także dodawać do owsianek czy sałatek.
Surowcem obecnym w preparatach na cukrzycę bez recepty jest ziele rutwicy. Wpływa ona na zmniejszenie poziomu glukozy we krwi dzięki zawartości pochodnych guanidyny, garbników oraz soli chromu. Związki te są odpowiedzialne za hamowanie wychwytu i transportu metyloglukozy. Dowiedziono również działania antyoksydacyjnego, moczopędnego, napotnego, przeciwdrobnoustrojowego. Metformina – jeden z najpopularniejszych leków przeciwcukrzycowych wykazuję podobieństwo w budowie chemicznej do związków zawartych w zielu rutwicy. Jednak z powodu zawartość substancji potencjalnie szkodliwych, powinno się ją stosować po uprzednim zasięgnięciu informacji u lekarza. Szczególnie ostrożnie powinny do niej podchodzić osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe.
Kolejnym ziołem powszechnie znanym ze swoich przeciwcukrzycowych właściwości jest kozieradka o wdzięcznej, łacińskiej nazwie Trigonella foenum graecum L. W wyciągach z niej znaleźć możemy saponiny, flawonoidy, śluzy oraz ciekawy aminokwas 4-hydroksyizoleucynę, który zwiększa uwalnianie insuliny z komórek Langerhansa. Stosowana jako roślina przyprawowa zwłaszcza w kuchni indyjskiej i arabskiej. Wchodzi w skład popularnej przyprawy curry.
Działanie nasion kozieradki obecnych w preparatach na cukrzycę bez recepty jest wielokierunkowe:
- nasila działanie enzymów odpowiedzialnych za rozpad węglowodanów oraz hamuje działanie tych odpowiedzialnych za syntezę glukozy czy tłuszczów,
- zwiększa wychwyt glukozy oraz uwrażliwia komórki na działanie insuliny,
- opóźnia opróżnianie żołądka i zmniejsza wzrost poziomu glukozy we krwi po posiłku, spowalnia trawienie pokarmów,
- wpływa na zmniejszenie wskaźnika BMI oraz obwodu w talii.
Kozieradka wykazuje również szereg innych działań:
- łagodzenie objawów menopauzy, zmniejszenie bólów miesiączkowych, niwelowanie objawów związanych z zespołem napięcia przedmiesiączkowego (PMS), zwiększenie libida u kobiet i u mężczyzn,
- stymulowanie układu nerwowego, co może prowadzić do poprawy pamięci,
- poprawę pracy układu odpornościowego poprzez zwiększenie syntezy białych ciałek krwi,
- przeciwdrobnoustrojowe, przeciwgorączkowe i przeciwzapalne,
- obniżenie poziomu cholesterolu poprzez zmniejszenie wchłaniania i syntezy lipidów,
- ochronne na komórki przewodu pokarmowego, poprawę procesów trawiennych.
Jak sami widzimy lista jest bardzo długa. Nie dziwi więc, że na kozieradkę uwagę zwrócili już starożytni Egipcjanie, którzy poza jej zastosowaniem w medycynie używali jej również w procesie balsamowania zwłok. Przeciwskazaniem do jej stosowania jest ciąża, ze względu na możliwe działanie poronne. Również osoby z zaburzeniami hormonalnymi czy uczulone na rośliny bobowate powinny sięgać po nią ostrożnie.
Wśród innych ziół obecnych w suplementach na poziom cukru we krwi wymienić należy również naowocnię fasoli. Związki w niej zawarte pobudzają wyspy trzustkowe do produkcji insuliny. Jeśli interesuje Cię ten temat, przeczytaj również o suplementach wspierających pracę trzustki w przebiegu cukrzycy.
Podczas terapii przeciwcukrzycowej warto stosować odpowiednio dobrane suplementy dla diabetyków. Należy pamiętać o tym, że często w przypadku preparatów ziołowych za ich działanie odpowiada cały zespół związków w nich występujących. Dlatego sięgajmy po produkty na obniżenie cukru we krwi bez recepty z wyciągami roślinnymi lub sproszkowanymi surowcami, co zapewni nam optymalny efekt kuracji.
Bibliografia dostępna u autora.
Mgr farm.
Marcin Chowaniec
Zaloguj się, aby dodawać komentarze