Selen: suplementacja w autoimmunologicznych chorobach tarczycy – co warto wiedzieć?
Autoimmunologiczne choroby tarczycy rozwijają się, gdy twój własny układ odpornościowy uzna tkankę tarczycy za wroga...
Ponad 4000 zweryfikowanych opinii
Wiele osób myśli o witaminie E, jako o witaminie młodości, ponieważ dość często jest ona dodatkiem do kremów do twarzy. Jednak działanie witaminy E jest znacznie szersze, przez co można ją uznać za witaminę holistycznie wspierającą zdrowie. W jaki sposób? Tego dowiesz się z artykułu.
Witamina E obejmuje grupę związków należących do tokoferoli i tokorienoli – nie jest to zatem jedna substancja. Z tego powodu na opakowaniu suplementy z witaminą E możesz często spotkać się z rozróżnieniem, jakie konkretnie tokoferole wchodzą w skład preparatu.
Witamina E jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach. W tej grupie są jeszcze trzy inne witaminy: witamina A, D i K. Wszystkie cztery łatwo zapamiętać akronimem ADEK.
Witaminy z tej grupy mają to do siebie, że w nadmiarze mogą być kumulowane w ludzkim ciele w tkance tłuszczowej.
Witamina E jest, jak multifunkcyjny robot kuchenny – piecze, sieka i gotuje, czyli robi „wszystko”, ale w ludzkim ciele. Czym jest owo „wszystko”?
Witamina E:
· - pełni rolę silnego przeciwutleniacza;
· - chroni witaminę A i nienasycone kwasy tłuszczowe przez niekorzystnymi zmianami;
· - może obniżać ryzyko chorób układu krążenia np. choroby wieńcowej, miażdżycy;
· - reguluje aktywność komórek układu odpornościowego;
· - hamuje zlepianie się płytek krwi (chroniąc przed zakrzepami);
· - zmniejsza ryzyko chorób neurodegeneracyjnych w tym choroby Parkinsona i Alzheimera.
Jak widzisz określenie witamina młodości nie jest przesadzone, ale ta „młodość” wydarza się w Twoim wnętrzu.
Witamina E dość powszechnie występuje w produktach spożywczych roślinnych o dużej zawartości tłuszczu i niektórych produktach zwierzęcych. Jej przyswajalność jest dość wysoka, bo może sięgać nawet 75-80%.
Badania pokazują, że niedobory witaminy E zdarzają się stosunkowo rzadko, dlatego jej profilaktyczne przyjmowanie w postaci suplementu nie jest wskazane.
Do źródeł pokarmowych witaminy E zalicza się:
· - olej z zarodków pszenicy,
· - olej słonecznikowy,
· - migdały,
· - pestki słonecznika,
· - pestki dyni,
· - orzechy laskowe,
· - zarodki pszenne,
· - łososia,
· - żółtka jaj.
Witamina E jest wrażliwa na wysoką temperaturę, dlatego nigdy nie podgrzewaj oleju więcej niż raz. Straty witaminy E mogą być wtedy nawet całkowite. Przechowywanie i gotowanie również wpływa na jej zawartość, ale w mniejszym stopniu niż smażenie.
Jeśli nie wykluczasz żadnej dużej grupy produktów spożywczych, w tym przede wszystkim olei roślinnych, pestek i orzechów to ryzyko, że możesz mieć niedobór witaminy E jest niewielkie.
Niedobór może dotyczyć:
· - osób starszych, w u których wchłanianie w przewodzie pokarmowym nie przebiega już tak skutecznie;
· - niemowląt urodzonych przedwcześnie, u których przewód pokarmowy nie jest jeszcze w pełni rozwinięty;
· - osób z przewlekłymi chorobami jelit (np. choroba Crohna), u których wchłanianie przebiega gorzej.
Niedostateczna podaż witaminy E objawia się nadmiernym rogowaceniem skóry, wolniejszym gojeniem się ran, zaburzeniami koncentracji, problemami z płodnością czy niedokrwistością.
Nadmiar witaminy E w organizmie to sytuacja, która związana jest wyłącznie z nieodpowiednią suplementacją. Takie odchylenia nie powstają pod wpływem żywności.
Nadmiar witaminy E w organizmie powoduje rzadkie, ale groźne skutki uboczne. Szczególnie niepokojące mogą być nietypowe krwawienia czy siniaki pojawiające się bez wyraźnej przyczyny. Rośnie także ryzyko nowotworu prostaty. Do innych skutków ubocznych należą:
· - nudności,
· - bóle brzucha,
· - wymioty,
· - bóle i zawroty głowy,
· - niewyraźne widzenie,
· - nasilające się z czasem zmęczenie.
Dlatego decyzję o suplementacji witaminą E zawsze powinien podejmować lekarz. Uważaj na szamańskie zalecenia sugerujące przyjmowanie wysokich dawek witaminy E (powyżej 400 j.m. na dzień).
Uważaj na witaminę E w suplementach szczególnie wtedy, gdy jesteś w ciąży. Wykazano, że jej suplementacja zmniejsza ryzyko odklejenia łożyska, ale z drugiej strony zwiększa ryzyko pęknięcia błon płodowych.
Witaminy E nie powinny także przyjmować osoby, które mają zwiększone ryzyko krwawień np. z powodu niedoboru witaminy K lub zaburzeń genetycznych.
Na zlecenie lekarza. Regularnie. Z posiłkiem.
Witamina E jest rozpuszczalna w tłuszczach, dlatego lepiej przyswaja się w obecności tłuszczu z posiłku. Nie musisz jednak specjalnie dodawać np. łyżeczki oliwy do dania, bo zazwyczaj tłuszcz jest już w daniu np. z.:
· - produktów mlecznych i masła,
· - mięsa i wędlin,
· - olei roślinnych użytych do przygotowania past typu hummus, smalczyk wegański, pasztet warzywny,
· - dania, do którego przygotowania używano tłuszczu np. oliwy do podsmażenia warzyw w zupie,
· - pestek czy orzechów lub masła orzechowego itd.
Jeśli stosujesz płynną witaminą E to zwracaj uwagę, by dokładnie odmierzać dawkę, zgodnie z zaleceniami. Forma płynna sprawia, że dużo łatwiej jest „chlusnąć” więcej, a pamiętaj, że witamina E może się kumulować w tkance tłuszczowej.
Zwróć też uwagę na substancje dodatkowe w suplemencie z witaminą E. W zależności od producenta witamina E w kapsułce może być rozpuszczona np. w oliwie z oliwek czy oleju sojowym. To ważne, bo możesz być uczulona/uczulony na któryś z tych składników np. na soję.
Bibliografia:
· Alice Rumbold i inni, Vitamin E supplementation in pregnancy, Cochrane Database Syst Rev. 2015 Sep 7;2015(9):CD004069. doi: 10.1002/14651858.CD004069.pub3.
· Patricia Van Leer, Vitamin E in Pregnancy, Am Fam Physician. 2017 Apr 1;95(7):Online.
· Maret G Traber, Brian Head, Vitamin E: How much is enough, too much and why!, Free Radic Biol Med. 2021 Dec;177:212-225. doi: 10.1016/j.freeradbiomed.2021.10.028. Epub 2021 Oct 23.
· Erdi Sozen i inni, Vitamin E: Regulatory role in the cardiovascular system, IUBMB Life. 2019 Apr;71(4):507-515. doi: 10.1002/iub.2020. Epub 2019 Feb 18.
· Annette Abraham i inni, Vitamin E and its anticancer effects, Crit Rev Food Sci Nutr. 2019;59(17):2831-2838. doi: 10.1080/10408398.2018.1474169. Epub 2018 Oct 23.
· Ga Young Lee, Sung Nim Han, The Role of Vitamin E in Immunity, Nutrients. 2018 Nov 1;10(11):1614. doi: 10.3390/nu10111614.
· Mirosław Jarosz i inni, „Normy żywienia dla populacji polskiej i ich zastosowanie”, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny, 2020.
Barbara Dąbrowska-Górska, dietetyk z kilkunastoletnim doświadczeniem, prowadzi poradnię barbaradabrowska.pl, twórczyni podejścia Pozytywna Dietetyka. Wierzy, że najważniejszą umiejętnością dietetyka jest uważne słuchanie i holistyczne spojrzenie na podopiecznego.
Zaloguj się by dodawać komentarze