Selen: suplementacja w autoimmunologicznych chorobach tarczycy – co warto wiedzieć?
Autoimmunologiczne choroby tarczycy rozwijają się, gdy twój własny układ odpornościowy uzna tkankę tarczycy za wroga...
Ponad 4000 zweryfikowanych opinii
Problemy z kolanami to coraz powszechniejsze zjawisko nawet u młodych pacjentów. W ostatnich latach na popularności zyskały preparaty zawierające kolagen. Czy suplementacja tego składnika jest potrzebna i przynosi efekty? W tym artykule dowiesz się więcej o substancji, której grecka nazwa oznacza “rodzić klej”.
Kolagen to główne białko tkanki łącznej, które stanowi ok. 30% masy wszystkich białek organizmu człowieka. Występuje w większości tkanek i narządów, w tym w skórze, kościach, chrząstkach, ścięgnach, więzadłach, naczyniach krwionośnych oraz rogówce. Zapewnia odpowiednią sprężystość, napięcie oraz elastyczność skóry. Przykładowo u mężczyzny o wadze 80 kg, całkowita masa białka zawartego w organizmie wynosi ok. 14 kg, w tym ponad 4 kg stanowi kolagen.
Kolagen pełni niezwykle ważną rolę w funkcjonowaniu narządów ruchu, co więcej dostarczanie tego białka z zewnątrz może opóźnić nieuchronne procesy degeneracyjne.
W organizmie człowieka kolagen podlega nieustannej wymianie, jednak wraz z wiekiem zdolność do odtwarzania włókien kolagenowych maleje- zaczyna zmniejszać się w wieku 25 lat, ok. 50 r.ż. gwałtownie spada, a po 60 roku życia ustaje. Zaburzenia syntezy i przemiany kolagenu znajdującego się w tkance kostnej, mogą powodować odwapnienie kości, ich kruchość oraz zwiększoną podatność na złamania.
Do syntezy kolagenu niezbędna jest witamina C, dlatego warto zadbać o jej odpowiedni poziom w organizmie.
Do tej pory opisano 29 typów kolagenu, które oznaczane są cyframi rzymskimi. Różnią się one budową, funkcją, dystrybucją i występowaniem. W niektórych tkankach kolagen może tworzyć formę żelu (ciało szkliste oka), w innych tkankach tworzy silnie powiązane, równoległe włókna o bardzo dużej wytrzymałości (ścięgna), natomiast w kościach przyjmuje postać włókien przecinających się pod kątem, co pozwala na przeciwstawianie się obciążeniom mechanicznym działającym w różnych kierunkach.
Najpowszechniej występują trzy typy, które należą do kolagenów tworzących włókna:
· kolagen typu I - w skórze, kościach, ścięgnach, naczyniach krwionośnych i rogówce
· kolagen typu II - w chrząstce, dyskach międzykręgowych, ciele szklistym
· kolagen typu III - w naczyniach krwionośnych, skórze i mięśniach
Naturalnym źródłem kolagenu są głównie produkty pochodzenia zwierzęcego, jednak jego podaż w codziennej diecie jest zbyt mała, aby uzupełnić niedobory w organizmie. W aptece dostępnych jest wiele preparatów z łatwo przyswajalnym kolagenem, których stosowanie pozwala na szybsze i lepsze efekty w uzupełnianiu niedoborów tego białka.
W zależności od wielkości cząsteczek i stopnia hydrolizy możemy wyróżnić:
· kolageny natywne - białka o dużych cząsteczkach, pozyskiwane bez dodatkowej obróbki chemicznej,
· hydrolizaty - cząsteczki kolagenu rozłożone na mniejsze peptydy kolagenowe, które są łatwiejsze do wchłonięcia w jelitach (mają one mniejszą masę i łatwiej ulegają rozpuszczeniu).
Najlepsze do stosowania są hydrolizaty, których istotna rola w uzupełnianiu niedoborów kolagenu została udowodniona w badaniach naukowych. Po podaniu doustnym hydrolizat kolagenu jest szybko wchłaniany z przewodu pokarmowego do krwiobiegu, głównie w formie di- i tripeptydów zawierających aminokwas – prolinę. Następnie te aktywne peptydy są akumulowane w tkankach narządu ruchu- poprawiają odporność mechaniczną chrząstki na obciążenia mechaniczne i wzmagają syntezę endogennego kolagenu przez tkankę chrzęstną.
Jak pokazują badania skuteczna dzienna dawka hydrolizatu kolagenu powinna być raczej wysoka, co najmniej 5-10 g / dzień.
W wielu badaniach klinicznych u pacjentów z chorobą zwyrodnieniową stawów dolegliwości bólowe zmniejszyły się a zakres ruchomości stawów uległy zwiększeniu dzięki codziennemu przyjmowaniu doustnego kolagenu przez okres od 3-6 m-cy.
Na rynku dostępne są preparaty różniące się źródłem pochodzenia substancji czynnej, biodostępnością i biowchłanialnością, czy zawartością dodatkowych substancji czynnych, takich jak chondroityna, glukozamina czy hialuroniany. W aptekach można kupić kolagen w różnej postaci- do picia, w tabletkach oraz w kapsułkach.
Wyróżnia się cztery rodzaje kolagenu, w zależności od źródła z jakiego został pozyskany.
· kolagen rybi
· kolagen wołowy
· kolagen drobiowy
· kolagen wieprzowy
Jednym ze źródeł pozyskiwania kolagenu są skóry bydlęce i świńskie, jednak na skutek wystąpienia u bydła encefalopatii gąbczastych oraz pryszczycy u świń i bydła surowce te stały się mniej atrakcyjne. Alternatywą jest kolagen rybi, który można wyizolować ze skór, kości, płetw czy łusek ryb- ponad 30% z rybich odpadów jest jego bogatym źródłem. Niewątpliwą zaletą jest jego bezpieczeństwo, ponieważ w przeciwieństwie do pozostałych źródeł kolagenu zmniejsza on ryzyko przenoszenia różnego rodzaju chorób odzwierzęcych, dodatkowo stosowanie go jest dozwolone we wszystkich religiach.
U sportowców występują dość licznie tendinopatie (patologiczne stany kliniczne ścięgien) i entezopatie (miejscowe zmiany zapalno-przeciążeniowe przyczepów ścięgnistych i więzadłowych), które są wynikiem uszkodzenia kolagenu. W takich przypadkach zalecane jest doustne podawanie preparatów bogatych w glikozaminoglikany, kolagen typu I i witaminę C, ponieważ mają efekt udowodniony badaniami- stymulują endogenną syntezę kolagenu typu I przez co są skuteczną formą terapii tak zmienionego ścięgna.
W ostatnich latach wiedza na temat roli biologicznej kolagenu znacząco się poszerzyła, a jego rola w leczeniu choroby zwyrodnieniowej stawów została udowodniona. Przewlekłe doustne stosowanie kolagenu w celu odbudowy chrząstki stawowej może przyczynić się do zmniejszenia dolegliwości bólowych i poprawy funkcji stawów, zatem warto włączyć go do codziennej suplementacji.
Literatura:
1. Tomaszewski W, Paradowska A. Analiza skuteczności terapeutycznej kolagenu w formie iniekcyjnej w leczeniu choroby zwyrodnieniowej stawów. Medycyna Sportowa. (2021);37(2):73-85.
2. Zuchowski, A., Nowicka-Zuchowska, A. (2019). Kolagen – rola w organizmie i skutki niedoboru. Lek w Polsce, 29 (11/12), 6-10.
3. Materkowski, Maciej. Rola kolagenu w formie doustnej w schorzeniach i urazach narządu ruchu. (2023).
4. KOZŁOWSKA, JUSTYNA; SIONKOWSKA, ALINA. Właściwości kolagenu wyizolowanego z łusek ryb z gatunku Esox lucius. Engineering of Biomaterials, 2011, 14: 24-26.
5. Skóra rybia jako źródło kolagenu. Charakterystyka, metody ekstrakcji i zastosowanie Sadlik Julia, Słota Dagmara
6. Biochemia Seria Lippincott's Illustrated Reviews Denise R. Ferrier red. wyd. pol. Dariusz Chlubek
Zaloguj się by dodawać komentarze