Selen: suplementacja w autoimmunologicznych chorobach tarczycy – co warto wiedzieć?
Autoimmunologiczne choroby tarczycy rozwijają się, gdy twój własny układ odpornościowy uzna tkankę tarczycy za wroga...
Ponad 4000 zweryfikowanych opinii
Skóra, pełniąc ważne funkcje fizjologiczne, w tym m.in. ochronne odzwierciedla stan zdrowia całego organizmu. Prawidłowo zbilansowana dieta, regularna aktywność fizyczna, optymalne nawodnienie w połączeniu z dbałością o higienę stylu życia oraz właściwą pielęgnację są kluczem do utrzymania w dobrej kondycji skóry, włosów, paznokci a także witalności całego organizmu.
Jednym z niezbędnych składników odżywczych, mających wpływ na prawidłowe funkcjonowanie skóry i jej przydatków są nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3).
Ich niedobór w diecie może przyczyniać się do powstawania przebarwień, przyspieszonego tempa starzenia, spowolnienia procesów regeneracji, gojenia ran a także matowego wyglądu skóry.
Brak zdrowych tłuszczy w codziennej diecie pozbawia skórę elastyczności, a także predysponuje do zwiększonej utraty kolagenu i zmniejszania jego wytrzymałości.
Kolagen jest nazywany „białkiem młodości”, jest szczególnie wrażliwy na nadmierną ekspozycję i promieniowanie UV. Istotną rolę odgrywają tutaj niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), które korzystnie wpływają na nawilżenie, sprężystość oraz zdrową kondycję skóry, będąc dla niej bezpiecznym wsparciem.
Kwasy omega-3 sprawiają również, że włosy są nawilżone, elastyczne, odżywione i miękkie.
Poprawiają krążenie skóry głowy, czego efektem jest stymulacja wzrostu włosów.
Oznaką niedoboru kwasów omega-3 może być m.in. nadmierne wypadanie włosów oraz zwiększona ich łamliwość, brak połysku i ochrony przed wpływem niekorzystnych warunków środowiska (np. zmienna temperatura, wysokie nasłonecznienie).
Kwasy omega-3 stanowią również pomocne remedium wobec twardych, nadmiernie przesuszających się skórek i kruchych, łamliwych paznokci.
Kwasy omega-3 wykazują działanie antyoksydacyjne, wspierają funkcjonowanie układu odpornościowego. Nie są syntetyzowane w organizmie i powinny być dostarczane wraz z dietą i/lub suplementacją.
Niedobór kwasów tłuszczowych omega-3 jest zaangażowany w rozwój schorzeń dermatologicznych, jak np. atopowe zapalenie skóry czy łuszczyca. W przypadku chorych na łuszczycę dieta bogata w kwasy tłuszczowe omega-3 powinna być nieodłącznym elementem leczenia. Wspierają one proces regulacji lipidów w naskórku (dzięki czemu następuje wzmocnienie jego warstwy ochronnej), a także przeciwdziałają nieprzyjemnym objawom związanym ze swędzeniem skóry czy nadmierną suchością.
Nienasycone kwasy tłuszczowe zwiększają również tolerancję skóry na czynniki bakteryjne i alergiczne. Ma to duże znaczenie w przypadku zapobiegania i leczenia następujących chorób skóry: trądzik pospolity, różowaty, łuszczyca, AZS, alergie.
W diecie o wysokim stopniu przetworzenia, występuje nadmiarowa podaż kwasów omega-6 (które znajdziemy m.in. w oleju kukurydzianym bądź słonecznikowym), przy niedostatecznej podaży kwasów omega-3 (obecne w siemieniu lnianym, orzechach włoskich czy rybach), dlatego istotnym elementem zdrowego stylu życia powinna być dbałość i zwiększenie spożycia w diecie produktów bogatych w kwasy z rodziny omega-3.
Dla osób, które nie jadają m.in. ryb zaleca się suplementację doustną. Regularna suplementacja pozwala na zachowanie właściwych proporcji między poziomem kwasów tłuszczowych omega-3 a omega-6. Nieprawidłowy stosunek kwasów tłuszczowych omega-6 do omega-3 wywiera niekorzystny wpływ na zdrowie skóry. Nagminne spożywanie żywności wysokoprzetworzonej (tzw. model zachodni diety) ma charakter prozapalny, który negatywnie wpływa m.in. na zmiany trądzikowe.
Trądzik pospolity jest chorobą o wieloczynnikowym podłożu. Dochodzi w nim m.in. do rozrostu gruczołów łojowych, nadmiernej proliferacji keratynocytów, niewłaściwego składu sebum a także wzmożonej kolonizacji bakteryjnej. Kwasy tłuszczowe omega-3 przyczyniają się do zmniejszenia stanów zapalnych, wykazując właściwości przeciwtrądzikowe.
Dowiedziono ich wysoki potencjał leczniczy, jak i prewencyjny wobec licznych stanów zapalnych, ponieważ stanowią niezbędny element poprawnego funkcjonowania błon komórkowych.
Codzienne wybory żywieniowe znajdują realne odzwierciedlenie w kondycji naszej skóry.
Na zdrowy i promienny wygląd skóry największy wpływ ma dieta bazująca na żywności naturalnej, o niskim stopniu przetworzenia. Nasza dieta powinna obfitować w warzywa, owoce, dobrej jakości białka, błonnik a także tłuszcze pochodzenia roślinnego.
Produkty żywnościowe, których spożywanie może przyczyniać się do nasilenia procesów zapalnych w organizmie, to np. cukry rafinowane, produkty instant, produkty typu fast-food, produkty konserwowane, z długim terminem przydatności do spożycia.
Do produktów przeciwzapalnych zasobnych w kwasy tłuszczowe omega-3 zaliczamy m.in. :
· świeże ryby (śledź, makrela, sardynka, tuńczyk, łosoś, halibut, pstrąg),
· owoce morza (krewetki, ostrygi),
· nasiona lnu i olej lniany, będące źródłem kwasu alfa-linolenowego (ALA) oraz lignanów (należących do fitoestrogenów),
· orzechy włoskie, migdały,
· nasiona chia.
Niedobór w organizmie ALA skutkuje nadmierną suchością skóry oraz zwiększoną wrażliwością na negatywne oddziaływanie środowiska zewnętrznego.
Gdy skóra na ciele jest sucha, należy zadbać o odpowiednie nawodnienie i włączenie do diety nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Oleje roślinne (do których zaliczamy m.in. olej lniany) cechują się także wysoką zawartością witaminy E, która wykazuje właściwości antyoksydacyjne oraz spowalniające proces starzenia się skóry. Jest nazywana „witaminą młodości”.
Chcąc cieszyć się zdrową skórą, warto włączyć do codziennej diety regularną podaż olejów roślinnych. Mogą one stanowić istotny element łagodzenia i leczenia chorób skóry.
Są produktem nieprzetworzonym o wysokim potencjalne prozdrowotnym.
· wpływają na jej elastyczność,
· chronią przed utratą wody w skórze, szorstkością i nadmiernym łuszczeniem się naskórka,
· regulują pracę gruczołów łojowych, zwiększając płynność sebum,
· redukują stężenie czynnika IGF-1 (który nasila reakcję zapalną), zmniejszając wydzielanie łoju,
· wykazują działanie przeciwzaskórnikowe,
· zmniejszają zaczerwienienie i stan zapalny,
· normalizują metabolizm i stabilizują pH skóry.
Odpowiednio zbilansowana dieta i efektywna suplementacja mogą być cennym wsparciem w procesie leczenia zmian skórnych, ale także stanowić ważny element, aby cieszyć się nawilżoną i zdrową skórą, której bariera ochronna funkcjonuje prawidłowo, zabezpieczając skórę przed utratą wilgoci.
Stany zapalne skóry, detergenty oraz promieniowanie UV mogą negatywnie wpływać na skład lipidów. Ekspozycja na promieniowanie UV wiąże się z produkcją substancji prozapalnych, zaś kwasy omega-3 cechuje umiejętność zmniejszania ich stężenia. Wykazują one szerokospektralne działanie przeciwzapalnie i regenerujące, co jest istotne w przypadku skóry zmienionej chorobowo.
Ich podaż w codziennej diecie jest kluczowa dla zachowania homeostazy ogólnoustrojowej.
Bibliografia :
Placek W., Dieta w chorobach skóry, Czelej 2015, 193-200.
Bartkowski L., Linseed – a natural source of health and beauty. Chemik 2013, 67(3): 186-191.
Uwe Grober, Mikroskładniki odżywcze, MedPharm Polska, 2010.
Bojarowicz H., Woźniak B. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz ich wpływ na skórę.
Probl. Hig. Epidemiol. 2008, 89(4):471-475.
Primavera G., Beradesca E. Clinical and instrumental evaluation of food supplement in improving skin hydration. Int J Cosm Sci 2005, 27, s.199-204.
Bem B. Rola wyższych kwasów tłuszczowych w fizjologii skóry. Pol J Cosmetol, 2003, 2, s. 93-101.
Zaloguj się by dodawać komentarze