Selen: suplementacja w autoimmunologicznych chorobach tarczycy – co warto wiedzieć?
Autoimmunologiczne choroby tarczycy rozwijają się, gdy twój własny układ odpornościowy uzna tkankę tarczycy za wroga...
Ponad 4000 zweryfikowanych opinii
Do naszego laboratorium aptecznego zaprosiłam wnuki, które co prawda wolały piec w domu pierniki, ale ostatecznie dały się namówić i całkiem ochoczo zabrały się do lepienia.
Receptura chodziła mi po głowie od dawna. Szukałam sposobu, aby połączyć machę z czymś słodkim i radującym podniebienie jak mleko w proszku czy wiórki kokosowe. Córka się pytała: „kto dodaje mleko w proszku”, ale w tym przypadku, tłumaczyłam, że to uzasadnione;)
Smak matchy nie specjalnie do mnie przemawia, ale ze względu na jej walory zdrowotne, postanowiłam jej nie wykluczać ze swojej zdrowotnej rutyny. Matcha to bardzo silny antyoksydant. Jedna filiżanka herbaty z matchy pod względem zawartości antyoksydantów jest równa 10 wypitym filiżankom zwykłego naparu z zielonej herbaty. To robi wrażenie!
Dla przypomnienia, co zyskujemy stosując matchę, przeciwutleniacze wymiatające wolne rodniki, przywracają równowagę organizmu i trwale wspomagają układ odpornościowy, spowalniają procesy starzenia. Warto się zawczasu zastanowić.. Duże ilości antyoksydantów znajdują się w świeżych owocach i warzywach, ale to matcha posiada ich największe stężenie.
Co jeszcze? Uspakaja i relaksuje; od wieków matcha była używana przez japońskich mnichów dla osiągnięcia spokoju i jasności umysłu.
Wojowniczy Samuraje pili matchę przed wyprawą jako naturalny środek energetyzujący.
Poziom energii po wypiciu filiżanki matchy może się utrzymywać nawet ponad 6 godzin, a mimo zawartości kofeiny w matchy, nie pojawiają się po jej zastosowaniu skutki uboczne charakterystyczne dla stanu po wypiciu kawy, czyli pobudzenie, wysokie ciśnienie i nerwowość. Ale do sedna..
Nasza receptura aptekarska jest bardzo prosta, pod warunkiem, ze ma się w pogotowiu wszystkie składniki: ✔️wiórki kokosowe 1,5 szklanki ✔️mąka migdałowa 1 szklanka ✔️3/4 szklanki mleka w proszku, najlepiej pochodzenia roślinnego ✔️4 łyżki oleju kokosowego ✔️4 łyżki syropu z trzciny cukrowej/ daktyli/agawy ✔️dwie obfite łyżki matchy Wykonanie nic prostszego, mieszamy, lepimy, w wiórkach kokosowych obtaczamy. Można się objadać bez wyrzutów sumienia
Zanim jednak przystąpicie do konsumpcji, warto się nad nimi chwilę pochylić, nacieszyć i podziwiać. Intensywnie zielony piękny kolor macha zawdzięcza wysokiej zawartości chlorofilu. Posiada dzięki temu tez właściwości oczyszczające nasz organizm z toksyn i przyspiesza metabolizm, powodując parokrotnie krotnie szybsze spalanie tłuszczu.
Z takim przekonaniem, należy kulki mocy zjeść..z apetytem. Na zdrowie!
Zaloguj się by dodawać komentarze